Παθήσεις Προστάτου

Οι κυριότερες παθήσεις του προστάτη είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, ο καρκίνος του προστάτη και οι προστατίτιδες (φλεγμονές του προστάτη). Τα αίτια των παθήσεων του προστάτη δεν είναι ακριβώς γνωστά, ωστόσο η προχωρημένη ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, η πλούσια σε λιπαρά διατροφή και φτωχή σε φυτικές ίνες, καθώς και περιβαλλοντικές συνθήκες θεωρούνται επιβαρυντικοί παράγοντες.

Συμπτώματα

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια ύπουλη νόσος διότι στα αρχικά στάδια δεν έχει κανένα σύμπτωμα. Σε αντίθεση, η καλοήθης υπερτροφία του προστάτη έχει αποφρακτικά συμπτώματα (νυκτουρία, συχνουρία, και δυσκολία στην ούρηση).

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με δακτυλική εξέταση, υπερηχογράφημα προστάτη και εξέταση αίματος PSA.

Αντιμετώπιση στην καλοήθη υπερπλασία

Η πρώτη γραμμή θεραπείας είναι η φαρμακευτική αγωγή. Όταν η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι επαρκής, συνήθως αντιμετωπίζεται με διουρηθρική αφαίρεση του προστάτη.

Είδη διουρηθρικής προστατεκτομής:

  1. Η παλιά, διουρηθρική προστατεκτομή, κατά την οποία αφαιρείται ο προστάτης μέσω της ουρήθρας.
  2. Η εξάχνωση του προστάτη, που γίνεται είται με την μέθοδο laser είται με την μέθοδο TURIS.

Στις περιπτώσεις όπου το μέγεθος του προστάτη είναι υπερβολικά μεγάλο και δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί διουρηθρικά, καταφεύγουμε στην ανοικτή επέμβαση με τομή.

Σήμερα ωστόσο, στην εποχή της ρομποτικής χειρουργικής, και οι υπερβολικά μεγάλοι προστάτες αντιμετωπίζονται με την μέθοδο της ρομποτικής προστατεκτομής.

Αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη και οφέλη της ρομποτικής

Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά, είτε με την παλιά μέθοδο (ανοικτή ) ή με την καινούργια μέθοδο, της ρομποτικής χειρουργικής. Άλλες μέθοδοι είναι οι εξωτερικές ακτινοβολίες, η βραχυθεραπεία, και η κρυοθεραπεία. Όσον αφορά την επιβίωση και τα ποσοστά υπότροπης, ο καλύτερος τρόπος είναι η χειρουργική αφαίρεση του προστάτη. Με την κλασσική μέθοδο (ανοικτή), εκτός των άλλων, είχαμε δυο κύριες επιπλοκές σε απαράδεκτα μεγάλη συχνότητα, την ακράτεια ούρων και την βλάβη της στυτικής λειτουργίας.

Οι δυο αυτές επιπλοκές περιορίζονται δραστικά με την μέθοδο ρομποτικής χειρουργικής, διότι ο έμπειρος ρομποτικός χειρούργος χειρουργώντας σε αναίμακτο περιβάλλον, και έχει την δυνατότητα με τη βοήθεια της μεγέθυνσης (15 φορές) να δει και να αποφύγει το νευροαγγειακό μηχανισμό καθώς και το σφικτήρα με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην παρουσιάζει πρόβλημα ακράτειας και στυτικής λειτουργίας μετεγχειρητικά. Σε γενικές γραμμές, περίπου το 90% όλων των επεμβάσεων που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ για καρκίνο του προστάτη γίνονται ρομποτικά.

Στη Β’ Ουρολογική Κλινική του νοσοκομείου Υγεία, υπό την αιγίδα του κυρίου Παναγιώτου, η ομάδα χειρουργεί πρωτοποριακά εδώ και τέσσερα χρόνια με την μέθοδο της ρομποτικής χειρουργικής. Η ρομποτική χειρουργική δεν περιορίζεται μόνο στις περιπτώσεις που ο ασθενής πάσχει από κακοήθη νόσο. Ακόμα και στην περίπτωση της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη, με την προϋπόθεση ότι η διουρηθρική αφαίρεση δεν ενδείκνυται, η καλύτερη δυνατή λύση δίνεται με τη ρομποτική προσέγγιση. Η ρομποτική προσέγγιση είναι η επιλογή για την πλειονότητα των επεμβάσεων όπως ολική η μερική αφαίρεση του νεφρού, την αφαίρεση κύστεων νεφρού, την πυελοπλαστική σε στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής, τη κιρσοκήλη, και την ανόρθωση της πρόπτωσης γεννητικών οργάνων στις γυναίκες.

Ο Ιατρός Εμμανουήλ Δ. Παναγιώτου είναι διευθυντής της Β’ Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Υγεία. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ. Εκπαιδεύτηκε στην ειδικότητα της χειρουργικής ουρολογίας στο University of Pittsburgh.

Ο κύριος Παναγιωτου ειδικεύεται σε όλο το φάσμα την γενικής ουρολογίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην λαπαροσκοπική ουρολογία, ρομποτική ουρολογία, και ενδοσκοπική ουρολογία (Minimal Invasive Surgery). Είναι ο πρωτοπόρος στην ρομποτική ουρολογία στη χώρα μας , αφού μαθήτευσε με τους δυο διεθνούς φήμης χειρούργους ουρολόγους, τον Dr. Vipul Patel (ΗΠΑ) και τον Dr. Peter Wicklund (Καρολίνσκα, Σουηδία).

Ο κύριος Παναγιωτου είναι ο μόνος Έλληνας χειρούργος ουρολόγος που είναι στο Επιστημονικό Συμβούλιο – Urology Expert – της Ευρωπαϊκής Ρομποτικής Εταιρείας.