ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΟΥΡΟΔΟΧΟΥ ΚΥΣΤΗΣ

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης

Η κύστη συλλέγει και αποθηκεύει τα ούρα, το οποίο περωά και φιλτράρεται από τα νεφρά. Είναι ένα μυϊκό όργανο σε σχήμα μπαλονιού.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης ξεκινά συχνότερα στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης. Ο καρκίνος που περιορίζεται στην επένδυση ονομάζεται επιφανειακός καρκίνος της ουροδόχου κύστης. Αν ο καρκίνος εξαπλώνεται στο μυϊκό τοίχωμα της ουροδόχου κύστης, ονομάζεται διηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης. Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης έχει τη δυνατότητα να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, των οστών, και το συκώτι.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Καρκινογόνες ουσίες στα ούρα μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Το κάπνισμα συμβάλλει σε περισσότερο από το 50% των περιπτώσεων, και το κάπνισμα πούρων αυξάνει επίσης τον κίνδυνο. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Ηλικία
 • Φύλο (άνδρες)
 • Φυλή (Καυκάσια)
 • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου της ουροδόχου κύστης (αρκετοί γενετικοί παράγοντες κινδύνου που έχουν προσδιοριστεί)
 • Διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά
 • Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα
 • Η χρόνια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης (υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, πέτρες του ουροποιητικού)
 • Η κατανάλωση Aristolochia fangchi (βότανο που χρησιμοποιείται σε ορισμένους για απώλεια βάρους)
 • Εξωτερική ακτινοβολία
 • Η μόλυνση με Schistosoma haematobium (παράσιτο που βρέθηκε σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες)
 • Η θεραπεία με ορισμένα φάρμακα (π.χ. κυκλοφωσφαμίδη) χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου.

Η έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες στο χώρο εργασίας αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Επαγγελματικοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν έκθεση σε επαναλαμβανόμενα αντινεοπλασματικά φάρμακα (χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία), βαφές μαλλιών και ανιλίνη (μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε ιατρικές και βιομηχανικές βαφές). Οι άνδρες που βρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου, λόγω εργασιακού περιβάλλοντος, περιλαμβάνουν ιατρικό προσωπικό, κομμωτές, χειριστές μηχανών, εκτυπωτών, ζωγράφοι, οι οδηγοί φορτηγών και των εργαζομένων σε καουτσούκ, χημικά, κλωστοϋφαντουργικά, μέταλλο, και δερμάτινων ειδών.

Ενδείξεις και συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι αίμα στα ούρα (αιματουρία). Η αιματουρία μπορεί να είναι ορατή με γυμνό μάτι (καθαρά) ή ορατή μόνο κάτω από ένα μικροσκόπιο (μικροσκοπικά). Η αιματουρία είναι συνήθως ανώδυνη. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν συχνή ούρηση και πόνος κατά την ούρηση (δυσουρία).

Διάγνωση

Ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό πιθανών παραγόντων κινδύνου (π.χ. κάπνισμα, έκθεση σε χρωστικές ουσίες).

Εργαστηριακές δοκιμές μπορούν να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Εξέταση ούρων (για την ανίχνευση ή για επιβεβαίωση μικροσκοπικής αιματουρίας)
 • Καλλιέργεια ούρων (για να αποκλείσουμε την ουρολοίμωξη)
 • Κυτταρολογική εξέταση ούρων (για την ανίχνευση καρκινικών κυττάρων, με την εξέταση των κυττάρων που περνούν από την ουροδόχο κύστη κατά την ούρηση)
 • Κυστεοσκόπηση – Τοπική αναισθησία χορηγείται και ένα κυστεοσκόπιο (λεπτό, τηλεσκόπιο που μοιάζει με σωλήνα με μια μικροσκοπική κάμερα που επισυνάπτεται) εισάγεται μέσα στην ουροδόχο κύστη μέσω της ουρήθρας για να επιτρέπουν στον ιατρό την ανίχνευση ανωμαλιών. Σύμφωνα με την κυστεοσκοπική εξέταση, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης εμφανίζεται σαν υποβρύχια κοράλλια. Αν ανισνευθεί όγκος, ο ασθενής πηγαίνει για διουρηθρική εκτομή του όγκου της ουροδόχου κύστης (TURBT).
 • IVU ή ενδοφλέβια ουρογραφία είναι μια σειρά από ακτινογραφίες που του νεφρού, του ουρητήρα και της ουροδόχου κύστης μετά την ένεση ενός χρώματος στην κυκλοφορία του αίματος. Ο στόχος είναι να διαγνώσει όγκους που μπορεί να προκύψουν από την εσωτερική επένδυση του βλεννογόνου του συνόλου του ουροποιητικού συστήματος.
 • CT ουρογραφία είναι μια σειρά από αξονικές τομογραφίες ακτίνων Χ του νεφρού, του ουρητήρα και της ουροδόχου κύστης που λαμβάνονται μετά την ένεση ενός χρώματος στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτή η πολύ λεπτομερής μελέτη όχι μόνο επιτρέπει να διαγνωστούν οι όγκοι που προκύπτουν στην εσωτερική επένδυση του βλεννογόνου, μπορεί επίσης να ανιχνεύσει στέρεους όγκους στο νεφρό και την ουροδόχο κύστη.

Θεραπεία

Διουρηθρική εκτομή του όγκου της ουροδόχου κύστης (TURBT)