ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Υπερπλασία του προστάτη

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) αναφέρεται σε μη-καρκινική διεύρυνση του προστάτη με την ηλικία. Καθώς ο προστάτης μεγαλώνει η ουρήθρα «πιέζεται» και στενεύει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη φραγή της διόδου των ούρων από την ουροδόχο κύστη και απαιτείται μεγαλύτερη πίεση για να περάσουν τα ούρα. Τα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης γίνονται παχύτερα και ερεθίζονται.Η κύστη αρχίζει να συρρικνώνεται ακόμη και όταν περιέχει μικρές ποσότητες ούρων, προκαλώντας πιο συχνή ούρηση. Σταδιακά, η κύστη αποδυναμώνει και χάνει την ικανότητα να αδειάζει, οπότε μερικά από τα ούρα παραμένουν στην κύστη. Η στένωση της ουρήθρας και η μερική κένωση της κύστης προκαλούν πολλά από τα προβλήματα που συνδέονται με την ΚΥΠ. Η στένωση μπορεί να γίνει τόσο έντονη, ώστε να μην μπορούν τα ούρα να περάσουν καθόλου. Η ΚΥΠ μπορεί επίσης να προκαλέσει ακράτεια ούρων, υποτροπιάζουσα λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος/της ουροδόχου κύστης, σχηματισμό λίθων, και περιστασιακά, νεφρική ανεπάρκεια.

Παράγοντες κινδύνου:

Η ΚΥΠ σπάνια προκαλεί συμπτώματα πριν την ηλικία των 40, αλλά περισσότερο από το ήμισυ των ανδρών στα εξήντα τους και σχεδόν το 90% στα εβδομήντα και στα ογδόντα τους, έχουν κάποια συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Αιτίες

Η αιτία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη είναι άγνωστη. Είναι πιθανό ότι η κατάσταση αυτή σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν. Τα υψηλά επίπεδα διυδροτεστοστερόνης, ένα παράγωγο τεστοστερόνης που εμπλέκεται στην ανάπτυξη του προστάτη, μπορεί να συσσωρεύονται και να προκαλέσουν υπερπλασία. Πώς και γιατί αυξάνονται τα επίπεδα της διυδροτεστοστερόνης παραμένει αντικείμενο έρευνας.

Ενδείξεις και συμπτώματα

Κοινά συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Να απαιτείται ώθηση ή την έντονη προσπάθεια για να ξεκινήσει η ούρηση
 • Διστακτική, διακεκομμένη, ή αδύναμη ροή των ούρων
 • Σταγόνες έπειτα από την ούρηση
 • Αίσθηση ότι η κύστη δεν έχει αδειάσει τελείως μετά την ούρηση
 • Συχνουρία
 • Επείγον (ξαφνική επείγουσα ανάγκη για ούρηση)
 • Νυκτουρία (χρειάζεται να ξυπνήσει για ούρηση τη νύχτα)
 • Ακράτεια ούρων ή διαρροή ούρων
 • Αίμα στα ούρα
 • Οξεία κατακράτηση ούρων (αιφνίδια αδυναμία ούρησης)

Η ΚΥΠ δεν οδηγεί σε καρκίνο του προστάτη. Οι δύο παθήσεις δεν συνδέονται. Ωστόσο, επειδή τα πρώτα συμπτώματα είναι τα ίδια και για τις δύο συνθήκες, είναι σημαντικό να δείτε ένα γιατρό για να αξιολογήσει αυτά τα συμπτώματα.

Διάγνωση

Μια φυσική εξέταση, το ιστορικό του ασθενούς, και η αξιολόγηση των συμπτωμάτων παρέχουν τη βάση για τη διάγνωση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Η φυσική εξέταση περιλαμβάνει μια δακτυλική εξέταση (DRE), σύμφωνα με την οποία ο γιατρός εισάγει –αφού φορέσει γάντια και τα λιπάνει επαρκώς- ένα δάχτυλό του στον πρωκτό του ασθενούς, ώστε να ψηλαφίσει τον προστάτη. Αυτή η εξέταση αποκαλύπτει το μέγεθος, το σχήμα και την υφή του προστάτη. Σε καλοήθη υπερπλασία, ο προστάτης είναι μαλακός, συμμετρικός και ελαστικός.

Εξετάσεις

 • PSA: Η εξέταση αίματος γίνεται για να γίνει διάκριση μεταξύ καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη και του καρκίνου του προστάτη. (βλέπε καρκίνο του προστάτη)
 • Μελέτη της ροής των ούρων. Μπορεί να σας ζητηθεί να ουρήσετε σε μια ειδική συσκευή που μετρά πόσο γρήγορα ρέουν τα ούρα. Η μειωμένη ροή μπορεί να σημαίνει ότι έχετε ΚΥΠ.
 • Κυστεοσκόπηση: Αυτή είναι μια διαδικασία με την οποία ένας κλινικός εύκαμπτος σωλήνας που περιέχει ένα μικροσκοπικό πεδίο εφαρμογής εισάγεται μέσα στην ουροδόχο κύστη μέσω της ουρήθρας. Αυτή η ανώδυνη διαδικασία γίνεται μετά από ένα διάλυμα λίπανσης το εσωτερικό του πέους. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στο γιατρό να εξετάσει το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης, της ουρήθρας και του προστάτη και να καθοριστεί το μέγεθος του αδένα και τον προσδιορισμό της θέσης και του βαθμού της απόφραξης.
 • Υπέρηχος ουροδόχου κύστης: Αυτή η κλινική διαδικασία χρησιμοποιείται για τη μελέτη του όγκου της ουροδόχου κύστης πριν και μετά την ούρηση. Ένας καθετήρας υπερήχων τοποθετείται στο κάτω μέρος της κοιλιάς ακριβώς πάνω από την ουροδόχο κύστη. Υψηλής συχνότητας ηχητικά κύματα που διέρχονται διαμέσου του κοιλιακού τοιχώματος και αντανακλούν πίσω από το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης επιτρέπουν την ακριβή μελέτη του όγκου της ουροδόχου κύστης και του περιεχομένου. Πρόκειται για μια ανώδυνη διαδικασία και διαρκεί περίπου 10 λεπτά.
 • Υπέρηχος του προστάτη: Αυτή η κλινική διαδικασία χρησιμοποιείται για τη μελέτη του σχήματος και του όγκου του προστάτη και για τη διάγνωση διαταραχών όπως η προστατική κύστη, απόστημα, ασβεστοποίηση, η διεύρυνση και ο καρκίνος. Το υπερηχογράφημα του προστάτη συνήθως εκτελείται με τον ασθενή να βρίσκεται ξαπλωμένος στην αριστερή πλευρά του, με τα γόνατα και τα ισχία λυγισμένα ελαφρώς. Η επιμήκης καθετήρας υπερήχων εισάγεται μέχρι τον πρωκτό στο ορθό. Υψηλής συχνότητας ηχητικά κύματα αναπηδούν πίσω από τον προστάτη και σχηματίζουν λεπτομερείς εικόνες. Αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου 10 με 15 λεπτά και προκαλεί κάποια δυσφορία, αλλά όχι πόνο.
 • Υπέρηχος νεφρού: Αυτή η κλινική διαδικασία χρησιμοποιείται για να μελετηθεί το μέγεθος και το σχήμα των νεφρών και για τη διάγνωση πετρών στα νεφρά, όγκων, κύστεων και την απόφραξη. Αυτή η διαδικασία είναι ανώδυνη και διαρκεί περίπου 15 λεπτά.

Τρόποι θεραπείας για ΚΥΠ:

Πολλές θεραπείες είναι διαθέσιμες. Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας θα εξαρτηθεί από την ηλικία του ασθενούς, τη σοβαρότητα της ΚΥΠ και τη γενική ευεξία του ασθενούς.

Προσεκτική αναμονή. Αν τα συμπτώματά σας δεν σας ενοχλούν πάρα πολύ, μπορείτε να επιλέξετε να ζήσετε μαζί τους, αντί να λαμβάνετε χάπια κάθε μέρα ή να κάνετε χειρουργική επέμβαση. Θα πρέπει να κάνετε τακτικές εξετάσεις και να είστε έτοιμοι να ξεκινήσει τη θεραπεία αμέσως μόλις θεωρηθεί απαραίτητο.

Φαρμακευτική αγωγή. Δύο μεγάλες κατηγορίες φαρμάκων είναι διαθέσιμες. Η άλφα-αποκλειστές προκαλούν τη χαλάρωση του προστάτη για να τον εμποδίζουν από το να φράζει το άνοιγμα της ουροδόχου κύστης. Τα συμπτώματα ανακουφίζονται γρήγορα μέσα σε λίγες ημέρες. Μπορεί να προκαλέσει κάποιο μικρό ίλιγγο ειδικά αν κάποιος σηκώνεται ξαφνικά από ύπτια σε όρθια θέση. Τα συμπτώματα συνήθως επανεμφανίζονται όταν το φάρμακο σταματήσει. Οι 5-άλφα αναστολείς αναγωγάσης που χρησιμοποιούνται για να συρρικνωθεί ο προστάτης. Χρειάζονται τρεις έως έξι μήνες για να συρρικνωθεί ο προστάτης περίπου από 20% έως 30% σε μέγεθος. Η ανακούφιση από τα συμπτώματα είναι βραδύτερη και η σεξουαλική λειτουργία μπορεί να επηρεαστεί σε έως και 10% των ασθενών.