ΕΞΑΧΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ (TURIS)

Εξάχνωση του προστάτη (TURIS)

Περίπου το ένα τρίτο των ανδρών ηλικίας άνω των 50 και οι μισοί από τους άνω των 70 υποφέρουν από τις συνέπειες ενός διευρυμένου αδένα του προστάτη. Από την ηλικία των 30, ο προστάτης κάθε άνδρα μπορεί να αρχίσει να μεγαλώνει ως μια φυσική διαδικασία της γήρανσης, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερο να πιέζει την ουρήθρα και έτσι να στενεύει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τυπικές διαταραχές ούρησης: μια αδύναμη ροή ούρων, σταγόνες μετά την ούρηση, αίσθηση ότι η κύστη δεν έχει αδειάσει εντελώς ή / και η ανάγκη για ούρηση συχνά τη νύχτα. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) και τα συμπτώματά της μπορεί να μειώσει την ποιότητα της ζωής σε ένα μεγάλο βαθμό. Η ΚΥΠ, επίσης, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως σοβαρές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, κατακράτηση ούρων ή ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια.

Η εξάχνωση του προστάτη με τη χρήση ηλεκτροδίου δεν κόβει τον ιστό κυκλικά, αλλά τον εξατμίζει. Με τη βοήθεια της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας σχετικά με το πλάσμα, τα κύτταρα μπορούν να αφαίρεθούν με μια ελαφριά ολίσθηση του ηλεκτροδίου πάνω από τον ιστό του προστάτη. Στο τέλος, παραμένει μια ομαλή επιφάνεια ιστού- δεν ερεθίζεται και δεν τραυματίζεται ο υγιής ιστός με τη μέθοδο της εξάχνωσης. Αιμορραγίες κατά τη διάρκεια και μετά από αυτή την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση μπορούν να αποφευχθούν με αυτή την τεχνική και είναι σίγουρη η γρήγορη επούλωση της πληγής. Η εξάχνωση του προστάτη αποτελεί μια καινοτόμο χειρουργική θεραπευτική επιλογή που μπορεί να αφαιρέσει την αιτία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με ασφάλεια, απαλά και με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Ο Δρ Παναγιώτου ήταν ο πρώτος που εκτελέσετε αυτό το είδος της χειρουργικής επέμβασης στην Ελλάδα και ήταν αυτός που έφερε αυτή τη θεραπεία για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχει πραγματοποιήσει τις περισσότερες επεμβάσεις από οποιονδήποτε άλλο γιατρό στην Ελλάδα.