ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΣΔ)

Στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ)

Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι η αδυναμία του άνδρα να επιτύχει ή να διατηρήσει μια στύση επαρκή για τις σεξουαλικές ανάγκες του ή για τις ανάγκες της συντρόφου του. Οι περισσότεροι άνδρες αντιμετωπίζουν αυτή την εμπειρία σε κάποια στιγμή στη ζωή τους, συνήθως από την ηλικία των 40. Η στυτική δυσλειτουργία τείνει να γίνενται πιο κοινή και έντονη με την ηλικία.

Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία ασθενειών. Μπορεί επίσης να είναι το αρχικό σύμπτωμα που παρουσιάζουν ορισμένες ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να εξελιχθεί από ήπια, μέτρια έως σοβαρή. Η σοβαρή ή πλήρης στυτική δυσλειτουργία είναι εξοντωτική και μπορεί να προκαλέσει συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα σχέσεων.

Η στυτική δυσλειτουργία είναι πλέον θεραπεύσιμη και δεν είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια της γήρανσης.

Υπάρχουν πολλές βασικές σωματικές και ψυχολογικές αιτίες της στυτικής δυσλειτουργίας. Μειωμένη ροή του αίματος στο πέος και βλάβη των νεύρων είναι οι πιο κοινές φυσικές αιτίες. Πιθανές καταστάσεις που σχετίζονται με τη στυτική δυσλειτουργία περιλαμβάνουν:

  • Ψυχολογικές συνθήκες, όπως το άγχος, το στρες, η κατάθλιψη
  • Τραύμα της σπονδυλικής στήλης και της πυέλου
  • Πυελική χειρουργική επέμβαση και ακτινοθεραπεία
  • Παραμόρφωση του πέους όπως η νόσος του Peyronie
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη
  • Τα φάρμακα για την υπέρταση και την κατάθλιψη
  • Ορμονικές διαταραχές όπως η χαμηλή τεστοστερόνη

Θεραπεία

Η θεραπεία πρώτης γραμμής για τη στυτική δυσλειτουργία είναι η από του στόματος φαρμακευτική αγωγή με αναστολέα φωσφοδιεστεράσης 5, όπως Sildenifil (Viagra), Vardenifil (Levitra) ή ταδαλαφίλη (Cialis). Αυτό το φάρμακο λαμβάνεται μόνο όταν χρειάζεται και είναι αποτελεσματικό στο 80% περίπου των ασθενών. Μπορούν να διαφέρουν ελαφρώς από άποψη μηχανισμού δράσης, στο χρόνο εμφάνισης, τη διάρκεια της δράσης και των παρενεργειών.

Η δεύτερη γραμμή θεραπείας για τη στυτική δυσλειτουργία (που δεν ανταποκρίνεται σε στόματος φαρμακευτική αγωγή) είναι θεραπεία με ένεση. Χρησιμοποιώντας μια λεπτή σύριγγα και μια πολύ μικρή βελόνα, ένα φάρμακο που ονομάζεται προσταγλανδίνη Ε1 εγχέεται μέσα στον άξονα του πέους. Μπορεί να προκαλέσει ένα μικρό πόνο στο σημείο της ένεσης. Μέσα σε 10 έως 15 λεπτά, το πέος θα έχει στύση.

Η τρίτη γραμμή θεραπείας περιλαμβάνει την εμφύτευση μιας συνθετικής μηχανικής συσκευής μέσα στο σπογγώδη ιστό του πέους. Αυτή η συσκευή έχει τρία μέρη – τις φουσκωτές ράβδους, τη δεξαμενή μπαλονιού και την αντλία. Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει μια μικρή τομή στη διασταύρωση μεταξύ του πέους και του όσχεους και εισαγωγή των τριών μερών της συσκευής στο πέος. Όταν απαιτείται, η αντλία ενεργοποιείται και ξεκινά η ροή υγρού από τη δεξαμενή εντός των φουσκωτών ραβδών, με αποτέλεσμα την διόγκωση και ακαμψία του πέους. Όταν δεν χρησιμοποιείται, η αντλία συμπιέζεται διαφορετικά και το υγρό ρέει πίσω στη δεξαμενή μπαλονιού και το πέος γίνεται μαλακό και πάλι.