ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΡΙΖΙΚΗ ΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ

Ρομποτική Χειρουργική επέμβαση για καρκίνο της ουροδόχου κύστης και το μεταστατικό καρκίνο κυττάρων

Για τους ασθενείς με μυϊκά διηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης ή επιθετικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης, η ριζική κυστεκτομή-χειρουργική αφαίρεση ολόκληρης της ουροδόχου κύστης και των περιφερειακό λεμφαδένων-παραμένει το χρυσό πρότυπο για τη θεραπεία. Μπορεί επίσης να γίνει για τη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου των κυττάρων (καρκίνος που εμφανίζεται στην επένδυση του ουροποιητικού συστήματος), όπου η κακοήθεια περιλαμβάνει την ουροδόχο κύστη και έχει εισβάλει στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης. Κάποιες φορές, η διαδικασία αυτή απαιτεί την αφαίρεση οργάνων που βρίσκονται κοντά, προκειμένου να παρέχει τον έλεγχο του καρκίνου. Στις γυναίκες, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεση του τραχήλου της μήτρας, τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες, τη μήτρα και μέρος του κόλπου. Στους άνδρες, μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεση του προστάτη, των σπερματοδόχων κύστεων και μέρος του σπερματικού πόρου. Στο παρελθόν, η ριζική κυστεκτομή περιλάμβανε επίσης την άρση των παρακείμενων νεύρων που ελέγχουν τις στύσεις στους άνδρες. Σήμερα, ωστόσο, μια τεχνική που “προστατεύει” τα νεύρα εκτελείται σε άρρενες ασθενείς, κατά την οποία ο χειρουργός πλοηγεί προσεκτικά γύρω από αυτές τις δέσμες νεύρων για τη διατήρηση της σεξουαλικής λειτουργίας.

Στην ανοικτή χειρουργική επέμβαση, απαιτείται μια τομή που εκτείνεται από τον αφαλό (ή ψηλότερα) μέχρι το ηβικό οστό, παραδοσιακά θεωρείται προτιμότερο να γίνει λαπαροσκόπηση για ριζικές κυστεκτομές, λόγω της τεχνικής φύσης των χειρουργικών επεμβάσεων. Αλλά ρομποτική ριζική κυστεκτομή τώρα αναδύεται ως μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τους ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης, καθώς η βελτιωμένη οπτικοποίηση και ο έλεγχος του χειρουργικού ρομπότ da Vinci παρέχει στον χειρουργό ένα επίπεδο ακρίβειας συγκρίσιμο, ή ακόμα και ανώτερο, από εκείνο της ανοικτής χειρουργικής επέμβασης. Η ρομποτική χειρουργική προσφέρει και άλλα πλεονεκτήματα, ιδίως όσον αφορά τη λιγότερη διεγχειρητική απώλεια αίματος. Και επειδή η ρομποτική διαδικασία περιλαμβάνει λειτουργίες μέσα από μια σειρά από μικρές τομές, αντί μιας ενιαίας μεγάλης τομής, προσφέρει επίσης τα οφέλη της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Οι περισσότεροι ασθενείς που χειρουργούνται με ρομποτική ριζική κυστεκτομή είναι σε θέση να επανέλθει στις συνήθεις δραστηριότητές τους μέσα σε 6 έως 8 εβδομάδες.

Ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, η θεραπεία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.

 Πώς εκτελείται η ρομποτική ριζική κυστεκτομή

Κατά τη διάρκεια μιας ρομποτικής ριζικής κυστεκτομής, η κοιλιά του ασθενούς διογκώνεται με αέριο και η κάμερα του ρομπότ και οι βραχίονες λειτουργίας εισάγονται διαμέσου τομών μισού εκατοστού στην κοιλιακή χώρα. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί στη συνέχεια τους βραχίονες του ρομπότ για να μετακινήσει την ουροδόχο κύστη και τα γύρω όργανα en bloc (όλα μαζί). Αυτά τα όργανα στη συνέχεια απομακρύνονται μέσω μιας ξεχωριστής τομής 5 έως 7cm. Μια πυελική λεμφαδενεκτομή πραγματοποιείται επίσης ως μέρος της διαδικασίας. Η αφαίρεση λεμφογαγγλίων βοηθά να καθοριστεί εάν ο καρκίνος είναι παρόν στους λεμφαδένες και παρέχει περισσότερο ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το στάδιο του καρκίνου. Η ρομποτική είναι ιδανική για αυτή τη σημαντική διαδικασία, δεδομένου ότι επιτρέπει τη λεπτή ανατομή των λεμφαδένων από σημαντικά νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία με ελάχιστη απώλεια αίματος και υψηλή ακρίβεια.

Ανοικοδόμηση του ουροποιητικού

Δεδομένου ότι η ριζική κυστεκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση ολόκληρης της κύστης, οι ασθενείς απαιτείται να υποβληθούν σε ανοικοδόμηση του ουροποιητικού, ως μέρος της διαδικασίας. Στην ανασυγκρότηση του ουροποιητικού, ο χειρουργός χρησιμοποιεί ιστό από το έντερο του ασθενούς για να δημιουργήσει ένα νέο μέσο για την αποβολή των ούρων από το σώμα. Ο Δρ. Παναγιώτου έχει υψηλή ειδίκευση στο πλήρες φάσμα των καινοτόμων επανορθωτικών τεχνικών, όπως οι εξής:

Δημιουργία ενός ειλεού αγωγού (ουροστομίας). Στην προσέγγιση αυτή, ο χειρουργός χρησιμοποιεί μέρος του εντέρου του ασθενούς για να δημιουργήσει ένα κανάλι που συνδέει τον ουρητήρα με ένα άνοιγμα που δημιουργήθηκε χειρουργικά στην κοιλιακή χώρα (στόμιο). Στη ρομποτική ριζική κυστεκτομή, η στομία αυτή δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας μία από τις τομές που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της αρχικής ρομποτικής διαδικασίας-που σημαίνει ότι καμία νέα τομή δεν απαιτείται. Τα ούρα περνούν μέσα από τον αγωγό και έξω από το στόμιο σε μια εξωτερική πλαστική συσκευή, η οποία εκκενώνεται 3 ή 4 φορές την ημέρα.

Δημιουργία μιας νέας κύστης στη θέση της παλιάς (orthotopic neobladder).

Σε κατάλληλα επιλεγμένους ασθενείς, μια νέα κύστη στη θέση της παλιάς μπορεί να διαμορφωθεί ώστε να επιτρέψει στον ασθενή να περάσει τα ούρα έξω, μέσω της ουρήθρας, με τον ίδιο τρόπο που αυτός ή αυτή έκανε πριν από την επέμβαση. Στη διαδικασία αυτή, εντερικός ιστός χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει μια νέα κύστη, η οποία στη συνέχεια συνδέεται με τους ουρητήρες από το ένα άκρο και την ουρήθρα κατά τα άλλα-αποφεύγοντας την ανάγκη για μια εξωτερική συσκευή.

Δημιουργία μιας καθετηριακής δεξαμενής. Οι ασθενείς που δεν είναι υποψήφιοι για τη δημιουργία μιας νέας κύστης στη θέση της παλιάς, αλλά εξακολουθούν να θέλουν να αποφευχθεί η ανάγκη για μια εξωτερική συσκευή, μπορεί να επιλέξει τη διαδικασία αυτή. Στην προσέγγιση αυτή, εντερικός ιστός χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί μία δεξαμενή για τα ούρα, την οποία ο ασθενής αδειάζει κάθε λίγες ώρες με το πέρασμα ενός καθετήρα μέσω ενός μικρού ανοίγματος (στόμιο), που τυπικά είναι «κρυμμένο» στον αφαλό.

Πλεονεκτήματα της ρομποτικής ριζικής κυστεκτομής

Βελτιωμένη χειρουργική απεικόνιση. Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της ρομποτικής ριζικής κυστεκτομής είναι η ανώτερη, 3-D και υψηλής ευκρίνειας άποψη των πυελικών οργάνων που προσφέρονται από το ρομπότ da Vinci. Στα χέρια ενός έμπειρου-στα ρομποτικά- χειρουργού, η ικανότητα αυτή μπορεί να διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τη λεπτή τομή και συρραφή που απαιτούνται σε αυτή τη διαδικασία.

Λιγότερη απώλεια αίματος από ανοικτή χειρουργική επέμβαση -μειώνοντας την ανάγκη για μεταγγίσεις αίματος.

Μείωση του πόνου και ελάχιστες ουλές στην επιφάνεια του δέρματος. Μια ρομποτική ριζική κυστεκτομή γίνεται μέσα από μια σειρά από μικρές τομές, οι οποίες είναι λιγότερο επώδυνες, επουλώνονται γρηγορότερα, και παράγει σημαντικά μικρότερες ουλές από την μεγαλύτερη τομή που απαιτεί η ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

Το χειρουργικό ρομπότ da Vinci βελτιώνει την ικανότητά του να εκτελούνται τομές στους κόμβους των λεμφαδένων. Σε ριζική κυστεκτομή, η αφαίρεση των λεμφαδένων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας τόσο για θεραπευτικούς όσο και για διαγνωστικούς σκοπούς.

Άλλα πλεονεκτήματα: Με τον καιρό ολοένα και αυξάνονται τα στοιχεία ότι η ρομποτική προσέγγιση βελτιώνει και μειώνει το χρόνο ανάρρωσης του ασθενούς, καθώς και ελαχιστοποιεί τα προβλήματα που προηγουμένως παρουσιάζονταν (με την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση).