ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΝΕΦΡΟΥ

Οι νεφροί

Οι νεφροί είναι δύο όργανα σε χρώμα κοκκινωπό-καφέ, σε σχήμα φασολιού που βρίσκονται ακριβώς πάνω από τη μέση. Ένα νεφρό είναι ακριβώς προς τα αριστερά, και το άλλο ακριβώς στα δεξιά της σπονδυλικής στήλης. Και οι δύο είναι εν μέρει καλυμένοι από τον κατώτερο θώρακα.

Καρκίνος νεφρού

Διάφοροι τύποι καρκίνου μπορεί να αναπτυχθούν στο νεφρό. Καρκίνος νεφρικών κυττάρων είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του νεφρού, και εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες παρά σε γυναίκες.

Όπως και όλους τους καρκίνους, ο καρκίνος νεφρικών κυττάρων αρχίζει μικρός και μεγαλώνει με την πάροδο του χρόνου. Αν και ο καρκίνος νεφρικών κυττάρων αναπτύσσεται συνήθως ως μια ενιαία μάζα μέσα στο νεφρό, ένα νεφρό μπορεί να περιέχει περισσότερους από έναν όγκο, ή οι όγκοι μπορεί να βρεθούν σε δύο νεφρούς ταυτόχρονα.

Μερικοί καρκίνοι νεφρικών κυττάρων έχουν παρατηρηθεί μόνο αφού έχουν γίνει αρκετά μεγάλοι, αλλά οι περισσότεροι βρίσκονται πριν ξεκινήσουν οι μεταστάσεις (spread) σε άλλα όργανα μέσω του αίματος ή των λεμφικών αγγείων.

Ο μεταστατικός καρκίνος των κυττάρων, η οποία επηρεάζει την επένδυση της νεφρικής πυέλου, είναι μια λιγότερο κοινή μορφή καρκίνου του νεφρού. Είναι παρόμοια με τον καρκίνο που εμφανίζεται στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης και αντιμετωπίζεται συχνά, όπως ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του νεφρού

Λόγω της βαθιάς θέσης των νεφρών, μπορεί να μην υπάρχουν οποιαδήποτε συμπτώματα μέχρις ότου ο όγκος έχει μεγαλώσει αρκετά. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι αίμα στα ούρα (αιματουρία). Άλλα συμπτώματα του καρκίνου του νεφρού μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ένας όγκος ή μάζα στην περιοχή των νεφρών
  • Υποτροπιάζοντας πυρετός
  • Η ταχεία απώλεια βάρους
  • Παρατεταμένος βουβός πόνος ή πόνο στα πλευρά, την κοιλιά ή στο κάτω μέρος της πλάτης
  • Αίσθημα κόπωσης ή αδιαθεσίας

Ανίχνευση και Διάγνωση

Τα μικρά και στις αρχές του σταδίου νεφρικά καρκίνωματα, συνήθως διαγιγνώσκεται τυχαία από τα ετήσια προκαθορισμένα υπερηχογραφήματα και τις αξονικές τομογραφίες, για άλλες άσχετα με τα συμπτώματα και τα προβλήματα υγείας. Τα μεγαλύτερα καρκινώματα των νεφρών συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα. Υπάρχουν διάφορες εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση του καρκίνου του νεφρού:

  • Διάγνωση με απεικόνιση
  • Παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA)

Θεραπεία

Ρομποτική (συστήνεται) ή λαπαροσκοπική νεφρεκτομή (μερική ή ριζική)