ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ

Κιρσοκήλη

Η κιρσοκήλη είναι διασταλμένες φλέβες που αποστραγγίζουν τους όρχεις. Εμφανίζονται σε περίπου 15% των νεαρών ενηλίκων ανδρών, και υπάρχουν στο 40% περίπου των υπογόνιμων ανδρών.

Συμπτώματα και ενδείξεις

Πόνος – Η κιρσοκήλη συνήθως δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα, αλλά μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε έντονο πόνο ή δυσφορία. Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί μετά από παρατεταμένη καθιστή ή όρθια θέση ή βαριά ανύψωση.

Υπογονιμότητα – Η κιρσοκήλη μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων, μειωμένη κινητικότητα και παραμόρφωση των σπερματοζωαρίων.

Ατροφία των όρχεων – Ο προσβεβλημένος όρχης μπορεί να φαίνεται συρρικνωμένος και μικρότερος από τον άλλο.

Διάγνωση

Η φυσική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει μια μάζα πάνω από τον όρχη που φαίνεται σαν μια σακούλα με σκουλήκια. Η κατάσταση αυτή επιβεβαιώνεται από ένα υπερηχογράφημα οσχέου.

Θεραπεία

Χειρουργική κιρσοκήλης
Υπάρχουν 3 διαφορετικές προσεγγίσεις για χειρουργική επέμβαση κιρσοκήλης και το είδος της χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από την κατάσταση του ασθενούς. Ο χρόνος αποκατάστασης ποικίλλει, αλλά οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται έως και έξι εβδομάδες πριν να τους επιτραπεί να σηκώσουν βάρη και να κάνουν άλλες επίπονες δραστηριότητες. Οι ελαφρύτερες δραστηριότητες μπορεί να συνεχιστούν πιο άμεσα.