ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
Καρκίνος του προστάτη
Ο προστάτης είναι μέρος του αναπαραγωγικού συστήματος του άνδρα. Βρίσκεται μπροστά από το ορθό και κάτω από την ουροδόχο κύστη. Περιβάλλει την ουρήθρα, το σωλήνα μέσω του οποίου διοχετεύονται τα ούρα. Ένας υγιής προστάτης έχει περίπου το μέγεθος ενός καρυδιού. Παράγει ένα υγρό που αποτελεί μέρος του σπέρματος.
Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του προστάτη αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Η μάζα του οζώδους όγκου εισβάλλει στους γύρω ιστούς και τελικά εξαπλώνεται στους λεμφαδένες, στα σκελετικά οστά και σε άλλες περιοχές του σώματος.
Συμπτώματα:
Ο πρώιμος καρκίνος του προστάτη συχνά δεν έχει συμπτώματα. Εάν τα συμπτώματα είναι εμφανιστούν, ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, και μπορεί να περιλαμβάνουν:
- συχνή, δύσκολη ή επώδυνη ούρηση
- δεν είναι σε θέση να ουρήσει
- αδύναμη ή διακεκομμένη ροή ούρων
- αίμα στα ούρα
- αίμα στο σπέρμα
- επώδυνη εκσπερμάτωση
- συχνό πόνο ή δυσκαμψία στο κάτω μέρος της πλάτης, τους γοφούς ή τους μηρούς
Πολλά από αυτά τα συμπτώματα δεν είναι καρκίνος, αλλά αν παρατηρήσετε ένα ή περισσότερα από αυτά για περισσότερο από δύο εβδομάδες, επισκεφθείτε τον Δρ. Παναγιώτου.
Επικίνδυνοι παράγοντες:
Πολλοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη, όπως οι εξής:
- Ηλικία: άνδρες 50 ετών και άνω διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο. Η ηλικία είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου.
- Οικογενειακό ιστορικό: Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη (κυρίως ο πατέρας, ο αδελφός, ο γιος)
- Διατροφή: Μια υψηλή σε λιπαρά διατροφή, ιδιαίτερα στα ζωικά λίπη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά θεωρείται ότι μειώνουν τον κίνδυνο.
Για να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη:
- μείωση διατροφής πλούσιας σε ζωικά λίπη
- αύξηση διατροφής πλούσιας σε λυκοπένιο (ντομάτες), σελήνιο (θαλασσινά), βιταμίνη Ε, ισοφλαβονοειδών (προϊόντα σόγιας)
- τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα
- τακτική άσκηση
- να διατηρήσετε το ιδανικό σας βάρος
Πρόωρη Διάγνωση:
Η καλύτερη ευκαιρία για την επιβίωση με καρκίνο του προστάτη είναι να ανιχνευτεί νωρίς. Όταν ο καρκίνος του προστάτη εντοπιστεί νωρίς και αντιμετωπιστεί κατάλληλα, υπάρχει σχεδόν 100% πιθανότητα ίασης.
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του προστάτη θα πρέπει να αρχίσει στην ηλικία των 50. Οι άνδρες με θετικό οικογενειακό ιστορικό (ο πατέρας, ο θείος ή ο αδελφός έχει καρκίνο του προστάτη) μπορεί να αρχίσουν να εξετάζονται στην ηλικία των 45. Οι γιατροί χρησιμοποιούν 2 δοκιμές για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη – εξέταση αίματος (PSA) και Δακτυλική εξέταση (DRE).
Δακτυλική εξέταση (DRE): Ο ιατρός εισάγει –αφού φορέσει γάντια και τα λιπάνει επαρκώς- ένα δάχτυλό του στον πρωκτό, ώστε να ψηλαφίσει το μέγεθος, το σχήμα, τη συμμετρία και την υφή του προστάτη. Εάν ο αδένας του προστάτη είναι ακανόνιστα διευρυμένος και σκληρός, είναι πιθανό να είναι καρκινικός.
Αιματολογική εξέταση ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA): Αυτό το απλό τεστ αίματος μετρά το επίπεδο του PSA – μια πρωτεΐνη που παράγεται από τον προστάτη. Οι φυσιολογικές τιμές του PSA ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία και τη φυλή. Γενικά, όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο του PSA, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη. Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, ουρολοίμωξη και προστατίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων του PSA. Ένα μικρό ποσοστό των ασθενών που εμφανίζουν καρκίνο του προστάτη, μπορεί να έχει κανονικό επίπεδο PSA. Ως εκ τούτου, ενώ αυτή η εξέταση PSA δεν είναι τέλεια, είναι το καλύτερο διαθέσιμο κατά την παρούσα χρονική στιγμή.
Κανονικά επίπεδα PSA: Ηλικία 40 -49 (λιγότερο από 2,5 ug / L), 50-59 (λιγότερο από 3 ug / L), 60-69 (λιγότερο από 4 ug / L)
Για να προγραμματίσετε μια ΔΩΡΕΑΝ εξέταση για καρκίνο του προστάτη, τηλεφωνήστε στο 210-6867819.
Ποιο είναι το επόμενο μετά την εξέταση;
Αν η δακτυλική εξέταση και η εξέταση του PSA δείξουν ανωμαλία, μια βιοψία του προστάτη είναι απαραίτητη. Μόνο μια βιοψία μπορεί να επιβεβαιώσει την παρουσία του καρκίνου του προστάτη. Πρόκειται για μια κλινική διαδικασία με την οποία υπό την καθοδήγηση υπερήχων, ο γιατρός χρησιμοποιεί ειδικές βελόνες για να αφαιρέσει μικρές λωρίδες ιστού του προστάτη από διαφορετικές περιοχές του προστάτη. Τα δείγματα του ιστού του προστάτη εξετάζονται κάτω από ένα μικροσκόπιο για να δούμε αν υπάρχει παρουσία καρκινικών κυττάρων.
Τι θα συμβεί αν η βιοψία είναι θετική;
Εάν τα αποτελέσματα της βιοψίας σας είναι θετικά για καρκίνο του προστάτη, μπορεί να απαιτηθούν περισσότερες δοκιμές όπως αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία και το σπινθηρογράφημα οστών. Οι δοκιμές αυτές βοηθούν να περιγράψουν το στάδιο ή την έκταση του καρκίνου.
Θεραπεία
Οι θεραπευτικές επιλογές συζητούνται και είναι με βάση την ηλικία του ασθενούς, το επίπεδο του PSA, το αποτέλεσμα της βιοψίας και το στάδιο της νόσου. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν τη χειρουργική επέμβαση (ρομποτικά συστήνεται), ακτινοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία, χημειοθεραπεία.